antradienis, vasario 07, 2012

Plikyta naminė duona

Dažnai kepu namuose duonytę.Kvepia tuomet visi namai,ir seilė tįsta belaukiant kol ji atauš.Nes pirma riekė (t.y.kamputis) visada priklauso man.Kai pirmą kartą mano draugė Giedrė pasakė,jog namie kepa duoną,nepatikėjau.O kad kepsiu ir aš ją ,tikrai netikėjau.Įteikė ji man receptą,raugo ir pirmyn.Šiuo metu jau neįsivaizduoju namų be mano kvepiančios duonos.Šiek tiek pakoregavus receptą ,jis gavosi toks

Pradedu duonytę maišyti vakare.
Į dubenį beriu 2 stiklines rupių ruginių miltų
                       2 šaukštus cukraus,
                       1 šaukštas druskos,
                       kmynų gerą šaukštą arba pagal skonį.
Užverdu vandenį.Jo man reikės 800 ml.  Iš kurio,125 ml šalto vandens. Reiškia 675 ml virinto vandens ir 125 ml šalto vandens.Viską( šaltą ir karštą vandenį supilu į vieną indą) užpilu po truputį ant miltų,kurie dubenyje.Po truputį,kad gerai išsimaišytų.Įmaišius visą vandenį,laukiu kol atvės.Tuomet dedu raugo,kurį visada laikau šaldytuve) ir vėl maišau.Tuomet indą  užkloju lininiu rankšluosčiu ir palieku šiltai per naktį.Ryte į dubenį dedu :
0,5 stiklinės cukraus,
(galite dėti saulėgrąžų,avižinių dribsnių,sėmenų  ir t.t)
2,5 stiklines rupių ruginių
2,5 stiklines rupių kvietinių miltų
viską gerai gerai  išmaišau (tešla gaunasi tirštos grietinės konsistencijos).Tuomet atsidėkite raugo kitam kartui.  Supilu tešlą į tą indą ,kuriame keps(jį būtinai išklokite pergamentiniu poperiumi,kurį gerai ištepkite aliejumi) ir palieku 5 val pakilti.Po to kepu 200 laipsnių temperatūrje 1 val ir 10 min.


Nežinau kodėl,bet foto persisukusi gaunasi:((((((